Produkcja podłoża fazy III z grzybnią brązową

Wszystkich producentów pieczarek pragniemy poinformować, że uruchomiliśmy produkcję podłoża fazy III z grzybnią brązową rasy Heirloom firmy Amycel. Obecnie sprzedaż prowadzimy co dwa tygodnie, ale w związku ze sporym zainteresowaniem ze strony odbiorców i ciągle wydłużającą się listą chętnych do zakupu podjęliśmy decyzję o powiększeniu produkcji. Będziemy mogli wówczas dostarczać to podłoże do naszych klientów co tydzień.

Załączone zdjęcia przedstawiają brązowe pieczarki wyhodowane na kompoście u jednego z naszych stałych odbiorców.

 

 
Szkolenie z doradcą uprawowym z Holandii

W dniu 1 lutego 2013 roku przy pomocy firmy Sylvan Polska zorganizowaliśmy spotkanie kilkoro naszych klientów z doradcą uprawowym p. Thei Staaks z Holandii. Odbyło się ono w pieczarkarni jednego z producentów w Kamieńcu.

Tematem przewodnim szkolenia był problem utrzymania odpowiedniej jakości grzybów upraw zimowych i tego też dotyczyła prezentacja, którą pan Thei wygłosił na początku.

Wskazał on i omówił wszystkie najistotniejsze czynniki mające wpływ na jakość końcową pieczarek poczynając od produkcji podłoża, jego właściwy załadunek, kondycję okrywy, poprzez odpowiedni mikroklimat na hali, prawidłowe dawkowanie wody aż do końcowego etapu, którym jest zbiór grzybów.

Po wykładzie uczestnicy spotkania przedyskutowali omówiony problem oraz zadawali pytania z zakresu kontroli występowania much oraz chorób, które przenoszą. Poruszony został również temat dopuszczonych środków chemicznych i zasadności ich stosowania w pieczarkarstwie. Po części teoretycznej producenci udali się na hale w celu obejrzenia kilku upraw. Szkolenie zakończyło się wspólnym obiadem, podczas którego uczestnicy wyrazili chęć zorganizowania kolejnego aby móc kontynuować dyskusję na inny temat. Być może odbędzie się ono w marcu.

Galeria zdjęć ze spotkania:

limax_foto_big_4limax_foto_big_4limax_foto_big_4limax_foto_big_4

 


Miło nam poinformować, że utworzyliśmy konto na Facebooku.

Chcemy podzielić się z Wami informacjami o naszej firmie oraz przedstawiać aktualności z zakresu produkcji podłoża do pieczarek.

Zapraszamy do odwiedzenia naszego profilu.

Osoby zainteresowane otrzymywaniem informacji o produkcji pieczarek zachęcamy do zapisanie się do naszego newslettera.

Newsletter